Konkurs Matematyczny - XVIII MKM "strzał w X" - Zapraszamy

XVIII Miejskim Konkursie Matematycznym
dla uczniów Gimnazjów oraz Szkół Podstawowych Bytomia i miast sąsiadujących
„strzał w XLO.

Mając na celu popularyzację nauk przyrodniczych organizujemy Konkurs Matematyczny dla Uczniów Szkół Gimnazjalnych oraz Uczniów Szkół Podstawowych. W trakcie konkursu uczniowie rozwiązują zadania do wykładu. W tym roku będzie to wykład pt.

„Co można zrobić z równaniami, poza tym, że można je rozwiązać?”

Organizatorami konkursu są nasi uczniowie i absolwenci, laureaci poprzednich edycji.

Zasady przeprowadzania konkursu są opisane w regulaminie. Można się z nim zapoznać, ale można też zdać się na dobrą organizację konkursu. Zachęcając do uczestnictwa, gwarantujemy odświętną i dobrą atmosferę podczas konkursu.

Konkurs zostanie przeprowadzony dnia 1.kwietnia 2019r. (poniedziałek). Rozpoczęcie konkursu - jak każdego roku o godzinie 9.06. Szczegółowy harmonogram konkursu zostanie przesłany osobom zainteresowanym. Prosimy o zgłaszanie kandydatów według załączonej karty zgłoszeń (wersja pdf i doc) do dnia 27.03.2019r. Liczba zgłoszonych uczniów jest dowolna, jednak zastrzegamy sobie prawo jej ograniczenia. Prosimy również o wypełnienie zgody na publikację wizerunku i danych osobowych.

Na naszej szkolnej witrynie www.psb.bytom.pl można znaleźć regulamin konkursu oraz przykładowe tematy i materiały z wykładów poprzednich edycji oraz zadania i propozycje ich rozwiązań.

W siedemnastu poprzednich edycjach konkursu wzięło udział ponad 3200 uczniów z 33 różnych szkół. Zapraszamy wszystkich uczniów do wzięcia udziału w XVIII edycji MKM - wystarczy jedynie ciekawość. Prosimy o podzielenie się informacją o konkursie z nauczycielami matematyki i pozostałymi, potencjalnie zainteresowanymi osobami.

Uczestnikom zapewnimy wiele wzruszeń.
Łączymy wyrazy szacunku,
Dyrekcja PSB ZS

XVII MKM dla GIMNAZJALISTÓW 'strzał w XLO' – WYNIKI, ZADANIA... !

21 maja 2018r. w PSB i X Liceum Ogólnokształcącym, odbył się XVII Miejski Konkurs Matematyczny "strzał w XLO" dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących, pod patronatem Prezydenta Miasta Bytom oraz Dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Katowicach z siedzibą w Bytomiu. Do konkursu zgłoszono 65 uczniów gimnazjów z Siemoni, Piekar Śląskich i oczywiście z Bytomia.

Konkurs rozpoczął się punktualnie o godz. 9.06, a zakończył z minutowym opóźnieniem o godzinie 13.19.

Czytaj więcej: XVII MKM dla GIMNAZJALISTÓW 'strzał w XLO' – WYNIKI, ZADANIA... !

XVII MKM dla GIMNAZJALISTÓW 'strzał w XLO' – Zadania Rozwiązania Materiały z wyładu.

Dziękujemy za ciekawe próby rozwiązań i komentarzy w szczególności dotyczy to zadania 5. Gwarantujemy jednak, że rozwiązanie nie zależy od tego czy luty jest przestępny i że suma dni dowolnych dwóch miesięcy nie jest większa od 74:-)

Prezentacja w auli - pomocna przy rozwiązywaniu zadań konkursowych.

Zadania konkursowe.

Odpowiedzi do przykładów wykładowych.

Odpowiedzi do zadań konkursowych. Zadanie piąte (nie dotyczące wykłady) proponujemy rozwiązać na lekcjach.

Czytaj więcej: XVII MKM dla GIMNAZJALISTÓW 'strzał w XLO' – Zadania Rozwiązania Materiały z wyładu.

XVI MKM dla GIMNAZJALISTÓW – WYNIKI !

XVI edycja Miejskiego Konkursu Matematycznego "strzał w XLO" - dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących za nami.

24 kwietnia 2017r. w poniedziałek punktualnie o godzinie 9.06 w Państwowych Szkołach Budownictwa i X Liceum Ogólnokształcącym uczniowie przystąpili do XVI edycji konkursu "strzał w XLO" i "zagrali" z organizatorami o zwycięstwo!
Do konkursu zgłoszono 108 uczniów z 9 gimnazjów z Rudy Śląskiej, Siemoni, Świerklańca, Piekar Śląskich i Bytomia.

Czytaj więcej: XVI MKM dla GIMNAZJALISTÓW – WYNIKI !

XVI MKM – Zadania Rozwiązania Materiały z wykładu.

Wykład konkursowy „Czy książki uczą wygrywania? Czyli nieco bardziej abstrakcyjnie, ale za to w sposób ścisły o grach i Nagrodach Nobla dla matematyków”. Wykład był związany z tematem przewodnim Bytomskiego Festiwalu Nauki i Sztuki, a poprowadził go absolwent budowlanki, nauczyciel Bogdan Ciepłak. (Przykłady materiałów z wykładu - podpowiedzi wyświetlane w auli podczas rozwiązywanie zadań).

Uczestnicy przystąpili do "gry" tzn. rozwiązywania 4 zadań konkursowych z Teorii Gier i 1 zadania nawiązującego do programu nauczania w gimnazjum - choć nie wszyscy Uczestnicy konkursy byli skłonni się z tym zgodzić :-). (zobacz zadania konkursowe i podpowiedzi jak je rozwiązać). Przykłady rozwiązywane podczas wykładu można zobaczyć tutaj jednak aby wysłuchać niepowtarzalnego :-) wykładu można już dzisiaj zgłaszać się do XVII edycji konkursu :-).

Czytaj więcej: XVI MKM – Zadania Rozwiązania Materiały z wykładu.

Dzień Otwarty 28.04.2017

Informacje o Dniu Otwartym 2017Serdecznie zapraszamy wszystkich Gimnazjalistów na Dzień Otwarty w Budowlance!

Jest on kontynuacją Bytomskiego Dnia Budownictwa.

28 kwietnia br. od godziny 9:00 do 17:00 zapraszamy Cię gimnazjalisto na warsztaty prezentujące nasze kierunki i zawody:

- „Wszystko jest architekturą” – pracownia projektowa

- Podaj cegłę” – pracownia budowlana

- „Zielono mi...” – pracownia architektury krajobrazu

- „Pomaluj mi świat...” – pracownie BOE

- „Za mundurem...” – obiekty militarne

W tym dniu będziesz mógł uzyskać pełną informację o Szkole oraz zwiedzić budynek w towarzystwie starszych koleżanek i kolegów.

Szczegółowy harmonogram warsztatów poniżej:

Więcej: Dzień Otwarty 28.04.2017

konkurs dla Gimnazjalistów 2017

XVI Miejski Konkurs Matematyczny dla uczniów Gimnazjów Bytomia i miast sąsiadujących „strzał w XLO”.
Konkurs jest objęty patronatem Prezydenta Miasta Bytomia i będzie się odbywał w ramach Bytomskiego Festiwalu Nauki i Sztuki 2017.

Konkurs zostanie przeprowadzony dnia 24. kwietnia 2017r. (poniedziałek). Rozpoczęcie konkursu - jak każdego roku o godz. 9.06. W piętnastu edycjach konkursu wzięło już udział ponad 3000 uczniów z 32 gimnazjów.
Jeżeli chcesz zgłosić się do konkursu zwróć się do swojego nauczyciela albo bezpośrednio do nas.

Więcej: konkurs dla Gimnazjalistów 2017

Wspomnienia z BDB 2016

26 kwietnia 2016 r. po raz IV odbył się Bytomski Dzień Budownictwa - dzień otwarty w naszej Szkole, który jednocześnie jest swego rodzaju świętem budownictwa w regionie. Zapraszamy do zapoznania się z Galerią fotografii z tego wydarzenia!

Czytaj więcej: Wspomnienia z BDB 2016

BDB 2016 - dzień otwarty!

Zapraszamy na dzień otwarty w Budowlance - IV Bytomski Dzień Budownictwa 2016.

dzień otwarty w  Budowlance

XV MKM dla GIMNAZJALISTÓW – WYNIKI, MATERIAŁY Z KONKURSU !

XV edycja Miejskiego Konkursu Matematycznego "strzał w XLO" - dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących już za nami.

1 kwietnia 2016r.w Państwowych Szkołach Budownictwa i X Liceum Ogólnokształcącym uczniowie zmierzyli się z zadaniami dotyczącymi "liczb sofistycznie ujemnych".

Do konkursu zgłoszono 107 uczniów z 11 gimnazjów z Ożarowic, Piekar Śląskich, Rogoźnika, Siemoni, Świerklańca, i oczywiście z Bytomia.

Konkurs rozpoczął się punktualnie o godz. 09:06

Czytaj więcej: XV MKM dla GIMNAZJALISTÓW – WYNIKI, MATERIAŁY Z KONKURSU !