Patrioci z PSB-ZS

Mogłoby się wydawać, że w czasach, kiedy nie odczuwamy bezpośredniego zagrożenia utraty naszego kraju, nie ma już potrzeby manifestowania uczuć patriotycznych. Historia dziejów narodowych potwierdza, że w chwilach wyjątkowych Polak jest patriotą i potrafi utożsamiać się z ojczyzną. Takim dniem był, w Państwowych Szkołach Budownictwa – Zespole Szkół, obchodzony uroczyście dzień 8 listopada 2013 r., w którym nauczyciele wraz z uczniami, trzymając w dłoniach biało czerwone symbole narodowe, odśpiewali chóralnie hymn Polski. Akademia z okazji Dnia Niepodległości zorganizowana przez klasę 1m mundurową X Liceum Ogólnokształcącego i wychowawcę Pana Bogdana Dudziaka przygotowana była w oparciu o różnorodne wątki związane z kulturą narodową: multimedialny zarys historii walk narodowowyzwoleńczych, liryczny wizerunek Polski objętej zaborami ukazany w wierszu Edwarda Słońskiego Ta, co nie zginęła oraz pieśń I Brygady Legionów Polskich.
Gratulujemy wychowawcy i klasie oryginalnego pomysłu :)

• DSC_0062str
  • DSC_0100str