WIZYTA W RECKLINGHAUSEN

W dniach 26-30 września 2014 roku 29 uczniów Państwowych Szkół Budownictwa w Bytomiu – Zespołu Szkół pod kierownictwem Pani Beaty Barakowskiej wraz z 2 opiekunami w ramach rewizyty (w wrześniu 2013 gościliśmy w naszej szkole uczniów z wymienionego niżej miasta) pojechało do Niemiec, do miasta partnerskiego - Recklinghausen.

Głównym celem tego spotkania był projekt : „DAY OF SONG”, dlatego większość uczestników, to członkowie Szkolnej Orkiestry Dętej wraz z Kapelmistrzem, Panem Pawłem Szczotem na czele.

W projekcie tym brali udział również uczniowie z Rumunii, Izraela oraz z Niemiec. W czasie swojego pobytu uczniowie spędzili czas na integracji w Parku Linowym (Hochseilgarten), mieli okazję pojechać do holenderskiego miasta Roermond, zwiedzili stadion Signal Iduna Park (Borussia Dortmund) oraz przede wszystkim brali udział w dwóch koncertach w ramach wyżej wymienionego Projektu.

Pierwszy koncert odbył się 27.09 w Ruhrfestspielhaus, w Recklinghausen. W koncercie brało udział 8 grup muzycznych….ale to nasza orkiestra zebrała największe oklaski oraz owacje na stojąco. Należy dodać, że repertuar wybrany przez Pana Kapelmistrza Pawła Szczota był trafiony w dziesiątkę: mazur, polka a także „Alternatywy 4” na długo zapadną w pamięci widzów.

Drugi koncert odbył się 29.09 w zaprzyjaźnionej z nami szkole Gymnasium Petrinum. Dyrektor Szkoły z nieukrywaną radością i wzruszeniem gościł naszą Panią Dyrektor Annę Hylę wraz z całą grupą z PSB-ZS. Tym razem widownia niewytrzymała, ludzie wstali z miejsc, zaczęli tańczyć przy dźwiękach naszej Orkiestry Szkolnej. „Czegoś takiego jeszcze nie było!” „Rewelacja”, „Już szykuję kolejne zaproszenie dla Was-chcę byście zawsze u nas grali” – komentował dyrektor Gymansium Petrinum, Pan Detlef Klee.

Na pytanie, jak było w Niemczech, uczniowie odpowiadali: „W Niemczech bardzo mi się podobało – poznałam kilka sympatycznych osób i zobaczyłam, jak wygląda życie za granicą.” Jak wynika z wypowiedzi uczniów warto było wcześnie wstawać, warto było ok 12 godzin jechać autokarem, by nawiązać nowe znajomości, by poznać – jednak różniącą się od naszej – kulturę, by rozwijać swoje umiejętności językowe i przede wszystkim zaprezentować wspaniałe umiejętności orkiestry szkolnej.

Z całą pewnością można powiedzieć, że tego typu inicjatyw potrzeba więcej, dlatego że przede wszystkim uczą one wzajemnej tolerancji, kształcą tak ważne zdolności komunikacji interpersonalnej i chyba najważniejsze…umożliwiają zawarcie znajomości na całe życie., a są to przecież wartości bezcenne.

Bardzo cieszymy się, że Urząd Miasta umożliwił nam włączenie się do tego projektu.

• p10_0036
  • p10_0013