DRUŻYNA BYTOMSKIEJ BUDOWLANKI NAJLEPSZA W POLSCE!

W dniach 15-16 kwietnia 2011r. w Augustowie odbył się XXIV finał ogólnopolski Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych. W wyniku zawodów okręgowych do finału zakwalifikowało się aż czterech uczniów Państwowych Szkół Budownictwa – Zespołu Szkół w Bytomiu. Mimo długiej i wyczerpującej podróży na drugi koniec Polski, młodzi Bytomianie pokazali na co ich stać. Zdobyli I miejsce drużynowo w kraju, wyprzedzając aż o 32 punkty następny w rankingu zespół z Warszawy.

Za osiągnięcie drużynowe Szkoła otrzymała gratulacje i dyplom od Ministra Infrastruktury Pana Cezarego Grabarczyka. Nie mniejsze emocje towarzyszyły klasyfikacji indywidualnej. Tu także nasi Uczniowie dali się poznać z jak najlepszej strony. Bezkonkurencyjny był Karol Wandoch, zajmując I miejsce indywidualnie. Jego koledzy z PSB-ZS w Bytomiu także nie zawiedli zajmując: Paweł Janicki – III miejsce, Dariusz Klimek – VI miejsce i Daniel Denys – XIV miejsce. Chłopcy przywieźli z Augustowa cenne nagrody rzeczowe (laptopy). Najważniejszy jest dla nich jednak fakt, że tytuł laureata Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych otwiera im drzwi na wszystkie Politechniki w Polsce.

Na sukces składają się lata wytężonej, dodatkowej pracy. Zdobycie szerokiej wiedzy z zakresu matematyki, konstrukcji, technologii budowlanej, projektowania, kosztorysowania, to efekt pracy wielu nauczycieli, ale przede wszystkim Pani mgr inż. Anny Tomczyk – Dyszy i mgr inż. Mariana Ostapczyka.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!