Wydarzenia bieżące znajdują się w zakładce aktualności oraz na Facebooku.

I Bieg Budowlanki

I Bieg Budowlanki dla Niepodległej w setną rocznicę
Najpierw był pomysł, inspirowany działaniami znanych absolwentów, Darka Laksy i Wojtka Nowackiego. Pierwszy biega maratony w garniturze, drugi, zwany Stopą, wywieziony stopem gdziekolwiek, zawsze biegiem wraca do domu.
Później wiele przygotowań: ustalenie trasy, koszulki, jabłka, herbata, sponsoring, reklama, nauczycielskie deklaracje udziału na fb z licznymi lajkami (rekord prof. Holzheimera – pobił Dziekana Dudziaka!!!), zabezpieczenie w postaci zmasowanych sił bytomskiej Policji.

Czytaj więcej: I Bieg Budowlanki

Wojewódzkie potyczki szachowe

uczniowie PSB podczas wojewódzkiego konkursu szachów w CzęstochowieAkademia Polonijna w Częstochowie gościła w ostatnich dniach listopada (28.11.2016 r.) najlepsze szachowe, tęgie głowy z całego województwa śląskiego w ramach Mistrzostw Wojewódzkich w tej królewskiej grze. Wśród najlepszych znalazła się także reprezentacja Naszej Zacnej Bytomskiej Budowlanki.

Więcej: Wojewódzkie potyczki szachowe

Bytomski „Szach-Mat”

zwycięska drużyna z PSBZ tarczą wracają nasi szkolni arcymistrzowie z zawodów o Mistrzostwo Bytomia w szachach drużynowych, które zostały rozegrane 4 listopada br. w auli I LO w Bytomiu. Nasza szkolna reprezentacja pod wodzą naszego szachowego lidera Marcina Pasieki (2c), który wespół z Adrianem Niewiadomskim (3c), Piotrkiem Witkowskim (1a) oraz Wiktorią Rożnowską (2a/m) nie mieli sobie równych w miejskich rozgrywkach w tej królewskiej grze.

Więcej: Bytomski „Szach-Mat”

Szachowy championat „Budowlanki”

najlepsiW pierwszej dekadzie listopada, grupa szachowych entuzjastów rozegrała swój bój w pierwszej edycji oficjalnych Mistrzostw Budowlanki w tej iście królewskiej dyscyplinie sportowej jaką są szachy. Ta gra planszowa rozgrywana na 64 polowej szachownicy wywodzi się z Indii i znana była już w VI wieku naszej ery pod nazwą „czaturanga” jednak ówcześnie obowiązywały dosyć inne zasady gry. Do Europy gra przywędrowała dwa wieki później, nastąpiły wówczas zmiany najbardziej przypominające współczesną grę.

Obecnie, w dobie rozmaitych wirtualnych gier komputerowych, często ogłupiających umysły młodych ludzi, ta oparta na logice gra przeżywa swoją drugą młodość. Nie inaczej było i u nas w szkole.

Więcej: Szachowy championat „Budowlanki”

Mistrzowskie zmagania lekkoatletów

XVIII Szkolne Igrzyska Lekkoatletyczne PSB-ZS w Bytomiu

igrzyska lekkoatletyczne     W miniony wrześniowy piątek (23.09.2016 r.) już po raz osiemnasty uczniowie „Budowlanki”, zarówno dziewczęta, jak i chłopcy rywalizowali na bieżni, skoczni i rzutni w różnych konkurencjach, by wyłonić swoich lekkoatletycznych championów. Zawody odbyły się gościnnie na stadionie lekkoatletycznym przy Szkole Mistrzostwa Sportowego w Bytomiu.
    W obecności pani dyrektor szkoły Anny Hyli, co znacznie podniosło rangę tego lekkoatletycznego święta, a także wielu entuzjastycznie nastawionych i żywiołowo dopingujących nauczycieli młodzież w duchu fair play stanęła w szranki sportowej rywalizacji. Były to wyjątkowe Igrzyska, gdyż został ustanowiony nowy rekord szkoły w biegu na dystansie 100m ale o tym w dalszej części relacji.

Więcej: Mistrzowskie zmagania lekkoatletów

Mistrzowskie zmagania lekkoatletów

XVIII Szkolne Igrzyska Lekkoatletyczne PSB-ZS w Bytomiu

Więcej: Mistrzowskie zmagania lekkoatletów

Kolejny sukces naszych sportowców.

Po fali sukcesów reprezentantów szkoły w zmaganiach sportowych na arenie naszego miasta, przyszła kolej na siatkarzy.

Tradycyjnie w tej dyscyplinie mamy spore osiągnięcia. Przystępując do tegorocznych rozgrywek wystąpiliśmy w roli obrońcy tytułu Vice Mistrzowskiego. Jako „rozstawiona” drużyna przyszło nam walczyć w grupie „C” w której przeciwnikami były zespoły II LO oraz T nr 4. Obiektem zmagań grupy eliminacyjnej była sala gimnastyczna popularnego „Żeroma”. W pierwszym meczu przyszło nam się mierzyć z gospodarzami grupy. Nasza ekipa rozpoczęła efektownie, zwyciężając pierwszego seta 25:1! W drugim skończyło się do 5, a cały mecz ostatecznie zwyciężyliśmy w setach 2:0. Po nokaucie jaki zafundowaliśmy drużynie II LO, przyszła kolej na T nr 4. Ku naszemu zdziwieniu, reprezentacja tej szkoły nie stanęła w szranki oddając mecz walkowerem. Po eliminacjach przyszła kolej na turniej półfinałowy który rozgrywany był na obiektach IV LO.

Czytaj więcej: Kolejny sukces naszych sportowców.

Żołnierze z Budowlanki na medal

W miniony czwartek (04 lutego br.) nasi reprezentanci z klas mundurowych uczestniczyli w oficjalnych Mistrzostwach Śląska w sprawnościowym torze przeszkód organizowanych przez katowicką AWF.

W toku przygotowań do tych prestiżowych zawodów wyłoniliśmy naszą szkolną reprezentację w skład której weszli : Oliwia Ners z kl. 1m oraz Oliwia Wojtol, Patryk Panek, Damian Nowak, Kamil Frontczak, wszyscy z kl. 2m. Niestety maturzyści z 3m nie byli brani pod uwagę, gdyż w dniu zawodów pisali próbną maturę z jakże lubianej matematyki.

Czytaj więcej: Żołnierze z Budowlanki na medal