The champion and champions

W ubiegły czwartek (30.03.2017r.) bytomska hala „Na skarpie” gościła młodzież z klas mundurowych i nie tylko, którzy przyjechali niemalże z całego województwa by móc rywalizować między sobą w ramach Wojewódzkiej Olimpiady Sprawności Fizycznej pod patronatem Komendanta Miejskiego Policji w Bytomiu. Zawody polegały na jak najszybszym pokonaniu sprawnościowego toru przeszkód przez każdego startującego, a o rankingu decydowała suma czasów poszczególnych zawodników z każdej ekipy. Wśród startujących nie mogło zabraknąć uczniów naszej bytomskiej„Budowlanki”, którzy rokrocznie plasują się wysoko w rankingach klas mundurowych w województwie. Nie inaczej było i tym razem, ale po kolei.

Najpierw zaprezentowały się nasze sportsmenki w składzie: Oliwia Ners (2m), Marta Szpyrka, Wiktoria Stefańska oraz Natalia Stokłosa – wszystkie z 1a. Dziewczęta pojechały po naukę, ich zadaniem było przetarcie się i poczucie atmosfery oraz specyfiki takich zawodów. Liderką naszej drużyny okazała się Marta, która wykręciła najlepszy czas spośród naszych zawodniczek (0.59,0 sek.). Ostatecznie dziewczęta zostały sklasyfikowane na punktowanym szóstym miejscu.

W rywalizacji herosów nie było żartów. Nasz team to w połowie „weterani” i debiutanci. Do tych pierwszych należeli Patryk Panek i Damian Nowak – obaj z 3m, do tych drugich zaś Jakub Chmielewski (1m) i Kamil Cichoń (1a). Pierwszy na starcie stanął Damian. To było mocne otwarcie w naszym wykonaniu. Bezbłędnie pokonany tor i rewelacyjny czas 0.49,1 sek. Jako drugi pozycję do startu przyjął Kamil. Wyskoczył jak z katapulty szybko pokonując rozstawione materace, tyczki i plotki. Na półmetku również rewelacja, jednak skrzynie zweryfikowały siły naszego zawodnika i ostatecznie Kamil stracił równo dwie sekundy do Damiana, jego rezultat to 0.51,1 sek. Trzecim naszym zawodnikiem był Kuba. Wystartował dobrze jednak na rzutach piłkami lekarskimi zarobił dodatkowe trzy karne sekundy co nie pozwoliło mu zaliczyć tych zawodów do bardzo udanych, jego wynik to 0.55,0sek. Jednak siła tkwi w naszym zespole. Jako czwartego desygnowaliśmy do walki naszego lidera czyli Patryka. Wystartował niczym Usain Bolt, perfekcyjnie, sprawnie i szybko pokonując napotkane przeszkody. Cztery wysokie skrzynie weryfikowały większość zawodników jednak nie Patryka, który wręcz z kocią zwinnością przefrunął nad nimi. Wahadło wieńczyło ten wyścig, Patryk perfekcyjnie wykonywał nawroty i wpadł na metę z rewelacyjnym wynikiem 0.47,8 sek. Chwila niepewności i … sędziowie ogłaszają, że mamy championa, a nawet więcej, mamy dublet, zwycięstwo indywidualne i drużynowe !! ! Radości nie było końca. Cały nasz Dream Team okazał się ekipą na medal. Splendor i deszcz nagród spłynął na naszych zawodników. Gratulacje z rąk komendanta otrzymał także opiekun i trener naszej zwycięskiej reprezentacji chłopców i drużyny dziewcząt, motywator i często powiernik uczniowskich trosk, dziekan Katedry W F Bogdan Dudziak.

• n10
  • n01