IV Noworoczny Koncert Talentów Budowlanki

W piątek, 10 stycznia w auli Państwowych Szkół Budownictwa – Zespołu Szkół w Bytomiu odbył się IV Noworoczny Koncert Talentów Budowlanki, w którym wystąpili uczniowie klas mundurowych z pieśnią patriotyczną i elementami musztry, Szkolny Zespół Mażoretek, a gwiazdą wieczoru była Szkolna Orkiestra Dęta.

Trzydziestu muzyków, „prawie zawodowców” zaprezentowało różnorodny repertuar. Nawiązując do minionych świąt państwowych i religijnych wykonano: Pieśń I Brygady Legionów Polskich, wiązanki kolęd polskich i anglojęzycznych oraz ulubione utwory rozrywkowe. Najważniejszą jednak część Koncertu stanowiła muzyka klasyczna. Orkiestra zagrała między innymi: walca Nad pięknym, modrym Dunajem oraz Marsza Radetzky’ego J. Straussa, Pieśń rybaków z opery Nabucco G. Verdiego.

Niepowtarzalny klimat imprezy stanowiła oprawa: „kawiarniane” stoliki, skupiające bliższych lub dalszych znajomych, blask świec, kawa, herbata, zapach Świąt, domowe ciasto „produkcji” rodziców i uczniów zaangażowanych w organizację tradycyjnego już Koncertu.

Wśród zaproszonych gości, którzy zaszczycili swoją obecnością występ uzdolnionych i pracowitych budowlańców wymienić należy: Panią Anetę Latacz wiceprezydent Bytomia, Panią Danutę Skalską przewodniczącą Rady Miejskiej, Pana Andrzeja Kostka wiceprzewodniczącego Rady Miejskiej oraz Pana Piotra Bulę radnego. Szczególną przyjemność udziałem w Koncercie sprawił Pan dyrektor Marian Ostapczyk, założyciel Szkolnej Orkiestry Dętej. Impreza przyciągnęła również byłych członków Zespołu, pracowników, absolwentów, uczniów i ich bliskich.

Duży wkład pracy organizatorów i młodych artystów zaowocował niezwykle udaną imprezą, prezentującą umiejętności i zapał uczniów, czego potwierdzeniem były reakcje i komentarze uczestników Koncertu.

• IMG_2763
  • IMG_2719