Jubileuszowy V Koncert Talentów Budowlanki

Nie bez powodu V Noworoczny Koncert Talentów Budowlanki zainaugurował ponadczasowy numer „Czterdzieści lat minęło”. W tym roku bowiem szkoła świętuje podwójny jubileusz: 40 lat istnienia Szkolnej Orkiestry Dętej oraz 70 –lecie Państwowych Szkół Budownictwa.

Tegoroczny koncert ma wyjątkowy charakter ze względu na przypadające w tym roku jubileusze. Z tej okazji, oprócz programu artystycznego, przygotowaliśmy także prezentację multimedialną przybliżającą 40 lat szkolnej orkiestry, jej historię i sukcesy – mówi Anna Hyla, dyrektor PSB – ZS.

Podobnie, jak podczas ubiegłorocznych edycji imprezy na scenie wystąpili uczniowie klas mundurowych, Szkolny Zespół Mażoretek, a gwiazdą wieczoru była Szkolna Orkiestra Dęta.

Mówiąc o sukcesach szkoły nie sposób nie wspomnieć o fenomenie, jakim jest ta działająca przy „budowlance” muzyczna formacja.

Może to zabrzmi nieskromnie, ale tradycje związane z organizacją koncertów naszej orkiestry są bardzo mocno zakorzenione. Nie raz spotkaliśmy się z opiniami, że na to wydarzenie czekają niemal tak samo, jak na noworoczny koncert Filharmoników Wiedeńskich – żartuje Anna Hyla.

Uczniowie Szkolnej Orkiestry Dętej od lat uświetniają swoimi występami uroczystości miejskie, wojewódzkie, charytatywne, koncertują też za granicą w ramach współpracy partnerskiej z Recklinghausen czy Vsetinem.

Podczas piątkowego koncertu młodzi artyści zaprezentowali swoje pokazowe numery. W repertuarze nie zabrakło klasyki, kolęd oraz standardów muzyki rozrywkowej i filmowej. Impreza, jak co roku była także okazją do spotkania absolwentów, którzy szkolne mury opuścili dziesiątki lat temu. Wkrótce spotkają się po raz kolejny podczas Balu Budowlanki.

Kolejny koncert Szkolnej Orkiestry Dętej zaplanowano na marzec, kiedy to w Bytomiu odbędzie się Festiwal Nauki i Sztuki a następnie kwiecień, kiedy odbędą się Bytomskie Dni Budownictwa.

Przy okazji jubileuszu, warto wspomnieć o Osobach, dzięki którym ten zespół powstał i funkcjonuje do dzisiaj. Inicjatorem powstania orkiestry był ówczesny dyrektor Pan Marian Ostapczyk oraz pierwszy kapelmistrz Pan Bronisław Dziuba. Przez 40 lat istnienia w historii zespołu zapisało się wielu kapelmistrzów, ale na szczególną uwagę zasługują Pan Jan Wanot, Pan Krzysztof Wanot, Pan Andrzej Jania i Pan Alojzy Juraszczyk. Obecnie Szkolna Orkiestra Dęta PSB występuje pod batutą Pana Olka Pawełczyka i Pana Pawła Szczota.

• jkn_37
  • jkn_95