Bytomskie Dni Europejskie

W dniach od 12 do 15 listopada uczniowie Państwowych Szkół Budownictwa -  Zespołu Szkół brali udział w XV Bytomskich Dniach Europejskich. Wśród uczestników byli goście z Czech, Niemiec i Ukrainy. Z bytomskiej strony udział wzięli uczniowie Zespołu Szkół Administracyjno - Ekonomicznych i Ogólnokształcących, Zespołu Szkół Mechaniczno – Elektronicznych, Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich, Zespołu Szkół Elektryczno - Elektronicznych nr 4, Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących oraz IV Liceum Ogólnokształcącego.

Dnia 12.11.2013 roku w auli PSB-ZS miało miejsce oficjalne otwarcie. Przedstawiono zarys współpracy PSB i dwóch szkół z Recklinhausen – Gymnasium Petrinum i Wolfgang Borchert – Gesamtschule. Pozostałą część spotkania wypełniły spektakle przygotowane przez grupę teatralną Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich prowadzoną przez Panią BeatęPopowicz, oraz uczniów  Zespołu Szkół Administracyjno - Ekonomicznych i Ogólnokształcących. Jedne z nich przedstawiał historię Bytomia, drugi natomiast śląskie wesele. Po wysłuchaniu koncertu zespołu KULKA BAND pod wodzą Pana Artura Kulki z Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia, goście zjedli wspólną kolację.

Dnia 13.11.2013 roku uczniowie bytomskich szkół wraz z opiekunami oraz goście z zagranicy wzięli udział w warsztatach językowych: RÓŻNICE KULTUROWE, JAK SIĘ KOMUNIKOWAĆ
w języku angielskim. Prowadzone były przez Panią Magdalenę Bosek z Wydziału Strategii  i Funduszy Europejskich Urzędu Miejskiego w Bytomiu. Po wspólnym obiedzie wszyscy uczestnicy zostali podzieleni losowo na 7 grup i wzięli udział w zabawie zwanej grą miejską. Organizatorami zabawy miejskiej byli wolontariusze z Młodzieżowego Domu Kultury nr 1. Na terenie Bytomia ustawieni wolontariusze czekali na grupy z zadaniami, każda z grup posiadała mapę z punktami zadań oraz kartę odpowiedzi. Do wykonania było 10 zadań, wszystkie związane z językiem angielskim. Między innymi należało odczytać hasło podane alfabetem Morse’a, odgadnąć hasła w grze typu kalambury, napisać list w co najmniej dwóch językach ujęty w 30 wyrazach.

Dnia 14.11.2013 roku odbyły się równoległe wizyty studyjne w: Ekonomiku, Samochodówce i Elektroniku.

Po warsztatach uczestnicy wzięli udział w wykładzie Pana Grzegorza Świetlika, przewodniczącego Komisji Partnerstwa Wschodniego Federacji Regionalnych Związków Gmin i Powiatów RP na temat: Programy partnerstwa międzynarodowego młodzieży. Po obiedzie uczestnicy pojechali zwiedzać Muzeum Chleba w Radzionkowie.

• IMG_0817
  • IMG_0819