BYTOMSKIE SPOTKANIA EUROPEJSKIE

W dniach od 10 do 13 listopada 2014 r., pod patronatem honorowym Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce, odbędzie się kolejna edycja Bytomskich Spotkań Europejskich.

Jesienne spotkania stanowią dla Bytomia tradycję już od 16 lat. W tym roku zostały przygotowane szczególnie z okazji 10-lecia wstąpienia Polski do UE. Wzbudziły  zainteresowanie zarówno młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, jak i ich nauczycieli oraz osób chcących poszerzyć swoją wiedzę na temat zagadnień związanych z Unią Europejską.

W tym roku Wydział Strategii i Funduszy Europejskich Urzędu Miejskiego w Bytomiu,
we współpracy z Wydziałem Zamiejscowym w Chorzowie Wyższej Szkoły Bankowej
w Poznaniu oraz Miejską Biblioteką Publiczną w Bytomiu, zorganizuje w dniu 13 listopada warsztaty edukacyjne pod hasłem „Odkryjmy razem Unię Europejską”.

Podczas warsztatów chcemy zachęcić młodzież do analizy studiów przypadku związanych
z bieżącymi wydarzeniami w UE. Rozwiejemy wątpliwości, czy Donald Tusk będzie kierował pracami Rady Europejskiej czy Rady Europy? Odpowiemy na pytanie, kim jest obecnie Jerzy Buzek w strukturach unijnych? A także wyjaśnimy, jak Elżbieta Bieńkowska została unijnym komisarzem. To tylko część case studies, jakie przygotowaliśmy dla młodych uczestników. Chętnych nie brakowało. Zgłoszeń w terminie było wyjątkowo dużo

Udział zgłosiło niemal 100 osób.

Patronat HONOROWY nad wydarzeniem objęła Komisja Europejska

a patronaty medialne nad wydarzeniem objęły:

TVS, TV Sfera, Radio Silesia, Życie Bytomskie, Bytom.pl, mójBytom.pl, inSilesia.pl

portale dlaMaturzysty.pl oraz dlaStudenta.pl

Dzięki czemu możemy propagować idee integracji europejskiej, zwłaszcza w 10. rocznicę przystąpienia Polski do Unii.

Naszą intencją przede wszystkim jest zachęcić młodych ludzi, mieszkańców Śląska, do pogłębiania wiedzy na temat UE oraz do korzystania w przyszłości z tego, co ma dla nich do zaoferowania.