Spotkania Europejskie

Z początkiem września ruszyły XI Dni Bytomskich Organizacji Pozarządowych a  wraz z nimi rozpoczęły się Bytomskie Spotkania Europejskie, gdzie szkolne kluby europejskie prezentowały wybrane kraje UE oraz mówiły o działalności swoich klubów. Honorowy patronat objęła Komisja Europejska 14 września 2015r. 9 uczniów Państwowych Szkół Budownictwa – Zespołu Szkół w Bytomiu  wraz z opiekunem Szkolnego Klubu Europejskiego Panią mgr Beatą Barakowską, wzięło udział w debacie zatytułowanej: „Jestem obywatelem Unii – co to oznacza?”.
Debata odbyła się w Sali kameralnej CH AGORA w Bytomiu.

Przewodniczyli jej: pani Magdalena Bosek z Urzędu Miejskiego w Bytomiu oraz Pan Rafał Szyndlauer, który jest zatrudniony na stanowisku analityka politycznego w Regionalnym Przedstawicielstwie Komisji Europejskiej we Wrocławiu. Debata była bardzo burzliwa, młodzież wypowiadała się na tematy związane z uchodźcami, zadawali nurtujące ich pytania i komentowali otrzymane odpowiedzi. Widać, że uczniowie bardzo interesują się obecna sytuacją polityczną na świecie… tematy te wywołują w nich skrajne emocje. Ta debata była bardzo potrzeba!!!! Po jej zakończeniu młodzież pytała, kiedy znów ja powtórzymy. Oni chcą być wysłuchani, chcą otrzymać konkretne informacje dotyczące uchodźców.
Bardzo dziękujemy Pani Magdalenie Bosek za zorganizowanie tego spotkania i czekamy na kolejne!

• 20150914_115235
  • 20150914_110115
  • 20150914_115250
  • 20150914_123227