„Budowlana Paka”

Co to jest Szlachetna Paczka?

Szlachetna Paczka to projekt Stowarzyszenia Wiosna, który inspiruje ludzi do stawania się kimś więcej. Jej zadaniem jest pomaganie rodzinom oraz pokazywanie im na różne sposoby jak radzić sobie w życiu. Ważni są wszyscy, którzy angażują się w projekt – wolontariusze, rodzina, darczyńcy (czyli my uczniowie, nauczyciele i pracownicy PSB).

Szlachetna Paczka co roku łączy tysiące osób w mądrym pomaganiu. Tylko w XV edycji połączyła niemal milion Polaków, a pomoc przekazana w paczkach sięgnęła 54 milionów złotych! Darczyńca Paczki przygotowuje paczkę dla najbardziej potrzebujących w Polsce: osób starszych, samotnych, niepełnosprawnych, rodzin wielodzietnych i ludzi, których spotkało nieszczęście. Jego pomoc jest impulsem do zmiany życia dla tych, którzy teraz są zbyt słabi, by sobie pomóc.

Komu pomagamy?

W tym roku Budowlanka przygotowuje Szlachetną Paczkę. Objęliśmy swoją opieką starszą osobę - Panią Renatę (79 lat) z Bytomia, która mieszka sama i czuje się samotna. Bardzo rzadko ktoś z rodziny ją odwiedza, niewiele osób interesuje się jej losem. Pani Renata od jakiegoś czasu uczestniczy w projekcie Paczka Seniora. Boryka się z problemami finansowymi, niewiele jej pozostaje na utrzymanie po odliczeniu kosztów utrzymania i leków. Pomimo trudności i samotności, seniorka jest pogodna, uśmiechnięta, lubi czytać książki i oglądać seriale. Pani Renata prosi o żywność, nie zawsze starcza jej pieniędzy na zakup potrzebnych produktów na cały miesiąc. Zakup środków czystości jest dla niej bardzo dużym wydatkiem.

Jak pomagamy?

Każda klasa, która zgłosiła się do udziału w Szlachetnej Paczce otrzymała zestaw podstawowych produktów, które należy dostarczyć do sali 201 lub szkolnego Radiowęzła (szczegółowa rozpiska na drzwiach sali 201 i Radiowęzła). Zestaw produktów należy dostarczyć w terminie od 28. listopada do 5. grudnia. Następnie wszystkie te rzeczy zostaną posegregowane i spakowane do pudeł, zapakowane w papier prezentowy. I ostatecznie w sobotę 10. grudnia dostarczone Pani Renacie.

Wszelkich szczegółowych informacji nt. akcji udzielają uczniowie klasy 3c (inicjatorzy akcji), Szkolne Koło Wolontariatu oraz nauczyciele - pani Zuzanna Karnuszewicz i pan Sławomir Karnuszewicz.